Het kan niet waar zijn

13 jaar. Wat de start zou moeten zijn voor een ontdekkingstocht naar het leven, bleek het einde van geborgenheid. Haar vader leeft niet meer. Het is echt waar. Maar het kan niet waar zijn.

Zijn prikkelende baard voelt ze nog steeds. Als ze haar ogen sluit en terugdenkt aan alle avonden voordat ze ging slapen. Papa kwam altijd kijken of ze in orde was.
´De nacht kan zo donker voelen, dan wil je niet alleen zijn´ zei hij altijd. Hij kwam dan naast haar zitten. De ene keer maakten ze grapjes, de andere keer vertelde hij over vroeger. Hij was er altijd. Mét zijn baard.

Nu is hij er niet meer en ze begrijpt er helemaal niets van. Papa besloot zijn leven te stoppen op deze wereld. Ze gelooft niet dat hij een ster is geworden. Dat zou hij niet doen. Hij zou weten dat dit haar teveel pijn zou doen. Maar waarom kon hij niet blijven.
Ze weet niet hoe ze zich moet voelen. Ze wil niets voelen. Geen boos, verdriet. Geen schuld, steken of misselijkheid. Dat kan ze niet meer. Het is teveel.

Er moet wel een hele goede reden zijn geweest dat papa dit doet. Maar er is geen reden die ze zou kunnen bedenken of geloven. Nooit. Het enige wat ze kan is niet meer voelen. Dat is wat ze gaat doen. Nooit meer voelen. Behalve de prikkels van papa´s baard. Die staan voor altijd in haar wangen.

Wanneer kinderen een ingrijpend verlies meemaken wat té groot is om te voelen, ervaren of te beseffen, grijpt de ‘natuur’ in. Dat klinkt misschien raar. Het betekent dat ons brein manieren heeft om ons te beschermen tegen overspoelende pijn.

Wist je dat emotionele pijn in hetzelfde hersengebied oplicht als fysieke pijn, tijdens een hersen-scan? Dat betekent dat emotionele pijn een lichamelijke reactie geeft.
Dit is van invloed op het leven van een kind. Niet alleen het leven maar zeker ook de mogelijkheden om te leren.

Hoe ondersteun je kinderen die te maken hebben met overspoelende emoties? Hoe voorkom je dat je deze kinderen overvraagt? Hoe bied je voor hen eilanden van zachtheid, afleiding en kracht in een zee van overspoeling?

Daarvoor is Rouw te Paard Jong Verlies. Tijdens deze drie-daagse leergang krijg je meer inzicht in rouwprocessen van kinderen. Je krijgt tools en activiteiten aangereikt. Maar vooral zul je beter gaan begrijpen wat jij als volwassene voor deze kinderen kunt betekenen.
Dit samen met of in de nabijheid van paarden. Maar ook zonder deze viervoeters.
Je zult gaan ervaren dat je met minder doen, meer doet.

Interesse? Laat het zeker weten. Bij minimaal 3 deelnemers gaat de leergang door.

Tijdens de lesdagen wordt er weer gewerkt met de Kudde Kubus. Twee heerlijke speelse tools die een setting creeren waarin kinderen niets hoeven, kunnen doen of laten. Dat klinkt toch heerlijk?!

Tekst: drs. Martine Huurman rouw, verlies en trauma therapeut, supervisor en trainer.
Afbeelding: Martine Huurman

Geef een reactie

%d