De Huivering

‘Wat gaan die paarden dan allemaal laten zien?!’

Deze woorden hoor ik regelmatig. Meestal gaan ze gepaard met een soort huivering. Een hoofd dat iets wegdraait. Ogen, onder een frons, die me wantrouwend of een soort van meewarig aankijken. Al met al een terugtrekkende beweging.

Ik heb geen antwoord op die vraag, wel een reactie: ‘Ik weet niet wat de paarden laten zien’. Daar wordt het niet duidelijker van.

Het is voor mij belangrijk om hierover in gesprek te gaan. De reden van de vraag vind ik belangrijker dan de woorden. Vanuit welk idee, gevoel of emotie wordt deze vraag gesteld?
De meeste mensen geven namelijk aan dat ze bang zijn voor wat de paarden laten zien. Het maakt ze huiverig, een soort van bang. Vooral als ze met meerdere mensen komen. In teamverband, tijdens intervisie, in een groepje. Maar ook als ze alleen komen. In al hun kwetsbaarheid.
Het beeld wat veel mensen hebben over de paarden klopt gelukkig niet.
Dat zou wat zijn! Dan zou ik geen voet meer in de kudde zetten en zeker niet met een begeleider erbij.

Ik merk dat best veel mensen een verwachting hebben die hen onzeker maakt: een soort ontsluierende nietsontziende openbaarheid, die tevoorschijn komt als ze zich bij de paarden begeven.
Alsof alles wat iemand bij zich draagt, verstopt, waar iemand zich voor schaamt, zich schuldig over voelt, zich geen raad mee weet en al die andere vervelende en lastige gevoelens, gebeurtenissen, geheimen of persoonlijke intieme zaken zomaar tevoorschijn komen.

En als klap op de vuurpijl op zo’n manier dat zij de betekenis niet zien, maar de begeleider wel. Dat lijkt me echt vreselijk. Stel je eens voor. Alsof je aan de Goden overgeleverd wordt.
Dat kan de bedoeling toch niet zijn?
Dat mag, zoals ik het zie, de bedoeling ook niet zijn.

Maar wat tonen ze dan wel?
Daar verschillen de meningen, ideeën en theorieën over. Ik kan alleen vertellen waar ik op let en hoe onze kudde paarden vanuit onze visie een bijdrage kan leveren aan processen van de mens.

Wat tonen de paarden?
Daarover meer in mijn volgende Blog!

Noga tijdens Supervisie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: